inte alltid så lätt som man tro

Publicerad 2013-10-30 22:36:23 i Recept, Träning och hälsa,

ursäkta kära blogg att jag inte haft så mycket tid åt dig. Har inte haft tid till att röra mig så mycket och har inte heller kännt att jag haft något super viktigt/roligt att dela med mig utav.
Bakade iallfall bröd igår, fillimpa som jag tidigare har delat med mig recept på här i bloggen. :)
Sist gjorde jag de i långpanna och denna gång i formar, funkar lika bra vilket som och är så sjukt gott bröd!
Jag har inte ätit mjukbröd på flera veckor, ja sen sist då jag bakade morotsbröden, annars ha jag levt på hårdbröd eller skorpor när jag har ätit något i brödform så därför blev det extra gott nu med lite hembakat, färskt bröd. :)
Imorgon väntas mer bak och stök i köket, ska koka ihop lite ny taccosås och även göra ett försök på hemmagjorda tortillabröd.. som jag längtat så efter en viss maträtt som jag sedan kan göra med dessa två saker, kan ni gissa vad? ;D Det är inte taccos!
 
Jag måste erkänna att det här att knapt få äta nånting är sjukt svårt, jag pratar inte om någon bantardiet nu för det är busenkelt jämfört med foodmap! 
Att hela tiden måsta tänka på vad man får äta och vad man inte får äta.. planera mat är as svårt och när man väl kommer på något så kommer besvikelsen igen: Eller nää det innehåller lök (typ). Seriöst all jävla mat innehåller lök!!!! hur enkelt bli de då? :S
Det blir ju inte bara krångligt för min egen del utan även för familjen nu då jag är hemma och hälsar på, de tycker ju att jag är jätte krånglig då jag inte kan äta nått typ av det som finns hemma och ja det är krångligt men samtidigt något jag måste göra för att min kropp ska kunna må bättre.
Jag känner ju en stor skillnad när jag uteslutit alla foodmapsaker och nu under helgen har det blivit alldeles för mycket onyttigt och även lite icke foodmap vänliga saker har råkat trillat in.. och min mage är inte bra än, jag har faktiskt inte ont i magen idag men jag ser gravid ut och känner mig tung och plumsig, det är lika jobbigt det kan jag lova. Jag jobbar iaf just nu på att försöka få tillbaka magen i ett snällt läge igen. :) 
 
Idag var det riktigt krångligt med maten, jag promenerade ner till coop till en början och letade överallt efter något att äta till middag, hittade inget.. Besviken traskade jag mig vidare till ica.. hittade inget.. blev as less och letade vidare på coop tills jag slutligen hittade något någorlunda fungerbart.. 
krångligt så in i norden vissa dagar... tacka vet jag att jag gillar att baka när man måste göra specialvarianter på typ allt. :O 
 
Drygt att inte alla affärer ha samma utbud av laktos/glutenprodukter heller, större affärer som ica maxi eller liknande har ju mycket mer roliga saker men det är inte alltid man tar sig till en sådan affär tyvärr.
 
Aja slänger väl upp något trevligt om tortillabröden imorn om jag lyckades. ;P
 
 
 
 
 

test 1

Publicerad 2013-10-24 14:39:06 i Träning och hälsa,

Nu tänkte jag börja med att testa lite saker inom foodmap. Man börjar med de gulmarkerade sakerna i appen som då är de som är lite tveksam. När man har testat något och får symtom så måste man ha tre helt symtomfria dagar innan man får prova på nästa så det kommer inte att bli typ: varje tisdag och fredag så provar jag något utan det kan skifta väldigt mycket hur många dagar det tar innan min mage blir återställd till det normala igen.
 
 
Test nummer 1 går faktiskt till havremjölk! Ekologisk också för den delen så lite duktig är man ju. ;) HAHA!
"Ekologisk Havredryck Färsk är gjord på 100 % svensk havre. Du får fibrer som gör gott för hjärtat och är änglasnälla mot magen. Plus kolhydrater, proteiner och nyttiga, omättade fetter i en naturlig balans."
 
Sådär säger Oatly om sin havremjölk och jag hoppas faktiskt att det här ska vara något som min mage klarar av för havremjölk är rätt nyttigt och innhehåller mindre kalorier än vanlig mjölk också. ;P men om det är så änglasnäll mot magen återstå och se efter dagen! ;P Får högst inta 3dl/ tillfälle så tänkte ju inte direkt trycka i mig hela för att se dess effekt, de tror jag nog alla skulle få ont i magen utav. xD
 
Återkommer ikväll eller imorgon om hur det gick! =)

onsdagslyx

Publicerad 2013-10-23 14:08:42 i Träning och hälsa,

Efter att ha kört dubbla fastedagar, alltså två dagar på raken denna gång så förtjänade jag lite god mysfrukost i form av yogurt med hemmagjord müsli, hallon och banan. Knäckebröd med Ägg och jordgubbste. :) Inte helt fel och börja dagen på det viset. :)
 
Har nyss tagit en promenad på 35 minuter i Boulognern. Skönt med lite friskluft men dagens promenad var riktigt jobbig faktiskt, benen kändes tung och det var kvavt i luften så nu efteråt känner jag mig as trött och väntar på orken att hoppa in i duschen. 
 
Blir nog till att vila en stund sen innan man ska göra lite plugg. :) Ha en super bra dag!!! :)

kalasbra läsning åt mig

Publicerad 2013-10-22 16:56:51 i Träning och hälsa,

 Wohoo nya hälsoböcker/tidningar= Massa najsig läsning för mig!!! :D
 
 De två understa fick jag som present av Emma. :D Låg och tittade/läste i smart & gott igår innan jag skulle sova och stog faktiskt en hel del bra tips och grejer där, även lite najsiga recept som jag är nyfiken på att prova. :)
Läste en hel del om Vitaminer, mineraler, antioxidanter och allt de där som kroppen behöver och Jaa det är intressant att läsa om tycker jag. =) Jag ligger ofta på kvällarna och tittar på massa recept på mat eller baksaker, hälsosam mat osv, och jag tycker faktiskt om att göra det så de här böckerna passade mig utmärkt. :D
Jag skulle typ ha läst någon kurs om hälsa och kost eller så, hade passat mig. ;P  Hörde att just kost åså hade varit med i förskollärarprogrammet förut men att det plockats bort då programmet gjordes om.. Varför de?? Jag hade gärna velat ha en sån kurs, men men..
 
Aja iallfall så hade det trillat in en Iform tidning i brevlådan igår också, ha tagit två nummer av den tidningen för då skulle man få en träningsjacka. Annars så är mina planer en premunation på MÅbra tidningen som jag planerat länge nu, men det fixa jag efter dessa tidningar. :D Så nu har jag en del att kika i, kul att kunna få lite ny inspiration. :D
 

Lite nyheter

Publicerad 2013-10-16 13:07:15 i Träning och hälsa,

Idag är det lilllördag så varför inte passa på och göra en god och mättande frukost i form av gröt. 
Egentligen så var det så här att det inte fanns någon yogurt hemma som jag gillar eller kan äta, kanske bör nämna att jag kom till Timrå igårkväll så blir lite annat då än om jag handlat själv. :)
Men gröt är riktigt bra frukost, det håller man sig mätt på riktigt länge så idag gjorde jag havregrynsgröt på glutenfria havregryn, solrosfrön och linfrön. Gott, nyttigt, mättande och bra med fiber också. :)
en variant om man vill göra gröten lite roligare också än enbart baserat på havregryn. :) exprimentera är bra när det gäller att göra maten roligare. :)
 
Jag har två nyheter att komma med idag som är lite förändrande eller vad man ska säga.
Jag har föreförsta fått väga mig nu, det var typ ett bra tag sedan och jag kan inte påstå att jag är direkt nöjd med resultatet, jag är lite besviken på vågen faktiskt men samtidigt så har jag iallafall gått ner lite och det skulle sett helt annorlunda ut om jag kunnat röra mig under dagarna, vilket jag inte kunnat göra på länge nu. 
Det har också blivit lite fusk, ganska mycket fusk senast i helgen då jag hade mormor på besök men det är sådant man får ta när man har främmande för det är inte alls roligt och tänka på hur och vad man äter när man har besök och vill ha det trevligt. Undrar därför vad jag kan ha vägt innan helgen då jag lätt bruka kunna gå upp nått kilo under en helg.. :o
1 utav de 3 dieterna har inte alls funkat bra då det är svårt att kombinera 3 dieter samtidigt och en del dagar har fått mig att äta lite annan mat än vad jag tänkte från början att jag skulle äta för att allt skulle bli rätt, så ska fundera hur jag ska göra med den dieten om jag ska ändra om lite i mitt kostschema eller plocka bort den dieten eller om jag helt enkelt ska ge det ett försök till och verkligen vara stenhård mot mig själv att jag INTE får äta kolhydrater. Återkommer om det i slutet på veckan tror jag.
 
Den andra nyheten är lite bättre. Jag börjar äntligen att känna mig lite bättre, hostan har nästan försvunnit helt och jag är inte alls lika snorig längre. Det låter inte konstigt när jag andas längre, däremot så har jag fortfarande lite tungt och andas men som sagt vågar jag inte hoppas på allt för mycket än då jag trodde tidigare att jag var på väg mot en bättring och det vände lika snabbt igen.. 
Men jag tänkte sakta men säkert försöka att komma tillbaka till träning igen men eftersom jag inte tränat på länge och inte bör ta ut mig allt för hårt i början så börjar jag denna vecka med lite lättare promenader för att sedan kunna öka träningsnivån efter ett tag. :)
Jag kommer att börja med promenader 5 gånger i veckan då mina vilodagar får bli under fastedagarna eftersom man inte har så mycket energi just de dagarna. 
Jag är peppad över att få komma igång igen även om promenader egentligen inte är min träningsgrej, men huvudsaken jag får röra mig och bara jag börjat röra på mig så kommer tillslut min kropp att ändras också, vilket jag ser framemot!! Längtar efter min kroppsform jag hade innan jag blev sjuk!!  och jag längtar tills jag nått målet att komma tillbaka dit jag var förut när jag kunde träna på riktigt bra.
 
Så imorse blev det en prommis på 35 min, en lagom start då man knapt rört sig på ett halvår. ;D 
 
 
 

Morotsbröd

Publicerad 2013-10-10 13:26:02 i Recept,

Gluten och laktosfritt morotsbröd som är både gott och enkelt och göra.
Ett recept jag fått av en kompis för ett bra tag sedan som jag sedan har gjort om lite så att det ska passa även för de som är känsliga för gluten.
 
Ingredienser: 
25 g jäst
♥  2,5 dl fingervarmt vatten
♥ 2 portioner havregrynsgröt som har svalnat.(Jag använde sempers glutenfria havregryn)
♥ 1 stor morot, finriven.
♥ 0,5 tsk salt
♥ Mjöl , så mycket att det släpper från bunken( Jag använde Finax grov mjölmix som är både gluten och mjölkfritt).
♥ pumpafrön
 
Såhär gör du:
♥ Börja med att göra gröten i god tid så att den hinner svalna helt.
♥ Rör ut jästen i bunken med vattnet och rör sedan ner den kalla gröten.
Blanda sedan ner moroten och saltet.
♥ Arbeta sedan ner så pass mycket mjöl att degen släpper från bunken men tänk på att att det kan behövas lite mjöl till utbakningen också så hellre lite för lite mjöl än alldeles för mycket.
♥Låt jäsa i ca 1 timme.
Dela sedan degen i lagom stora bitar och gör de runda. Platta sedan ut de lite lätt på en plåt med bakplåtspapper.
♥ pynta sedan med lite frön uppepå, går att utesluta om man inte vill.
♥Låt jäsa i 30 min och grädda sedan i ugnen i ca 20 minuter i 225 grader.
 

Med gröt i brödet så kan man göra bullarna lite mindre så gröt mättar väldigt bra. Brödet bli väldigt färskt och gott och är dessutom rätt nyttigt. 
 

Hallon-proteinglass

Publicerad 2013-10-09 21:27:15 i Recept,

Igår testade jag att göra en nyttig och proteinrik variant på glass.
 

HALLON PROTEINGLASS (ca 2 portioner)

♥ 1 äggvita

♥ ½ fryst banan

♥ ½ dl kvarg/kesella

♥ 1-1,5dl hallon

Valfritt: sötning och/eller vaniljpulver, eller t.ex. kokosflingor.( jag hade inget av det denna gång) 

 

Såhär gör man:

♥Vispa äggvitan hårt i en bunke

♥Mixa den frysta bananen, hallonen och kvargen i en mixer. Rör sedan ner äggvitan. 

♥ Häll över det i någon mindre bytta, fin skål eller så och förvara i frysen ett par timmar innan servering tills glassen fryst.

♥Ta fram glassen ett litet tag innan den ska ätas så att den hinner tina lite!

 

Såhär tyckte jag: 

Man kan ju inte jämföra med vanlig glass men för att vara en nyttig variant så tycker jag att den blev ganska bra, lite syrlig smak sådär.

Dock så skulle jag nog ta lite mindre banan nästa gång då det vart ganska mycket banansmak. 

Det positiva är att eftersom det är protein i så är det mättande, man blir nöjd ganska fort och det räcker med ett par skedar så kan man stoppa tillbaka den i frysen till en annan gång. :)

Prova gärna med andra bär också, t.ex. blåbär skulle garanterat funka det med. 

Nästa gång ska jag prova att göra proteinglass med pigelinsmak, så om ni tycker att det låter intressant så håll ögonen öppna! :)

mycket kan luras, de mesta är fejk

Publicerad 2013-10-08 17:36:41 i Träning och hälsa,

 
Ni får passa er allergiker för en del saker kan verkligen luras.
I fredags fick jag välja mellan denna cider och päroncider när jag skulle handla i baren och då valde jag denna av anledningen till att det INTE var päron i den, vad jag trodde..
Av någon anledning så började jag läsa den lilla texten under och märker att det där här är tydligen visst en päroncider.. förvirrat vänder jag på flaskan och se att det står " päroncider med smak av jordgubb-lime".
Varför står det inte med stora bokstäver att det är en päroncider dådå? eller ha ett päron på bilden? Det är väl inte meningen att folk, speciellt allergiker ska be och få "låna" en flaska och läsa på först innan den köper den?:o Och vadå päroncider med smak av helt andra frukter/bär, låter ju jätte löjligt.
Sen om man tittar där på innehållsförteckningen igen så är det ju lika mycket innehåll av äppelvin i cidern då alla ingredienser alltid står i ordningen efter mest innehåll.. Så varför kan det inte vara en äppelcider dådå? Varför blev det just en päroncider kan man ju undra då.
Jag tycker iaf att det är riktigt dåligt att cidern kan heta jordgubb-lime då det är långt ifrån huvudingrediensen. Det kan lura många folk och en del personer kan vara riktigt känsliga mot en del frukter åså så jag tycker att ALLA frukter ska visas på bilden eller stå större istället för att gömmas i småtexter och folk ska behöva bli dåliga i onödan. 

Kände att jag ville dela med mig av denna, så mycket livsmedel som lurar oss om att det är nypressad juice fast den pressats för ca 6 månader sedan innan den kommit in i affären och att rökt skinka inte alls alltid är rökt på riktigt sätt utan innehåller en massa rökaromer bara så att det ska upplevas som om den blivit rökt.
För att tala om det som nämns som färskt, nybakat i våra butiker, bröd, bullar, ja ni vet.. lita inte alltid på de ni för det kan vara gammalt bröd som med hjälp av massa kemikalier får brödet att både lukta och smaka som om det skulle vara färskt. Ne tacka och bocka för att jag bakar mina bröd och kakor själv iaf, då slipper man bli lurad, man slipper få i sig massa äckliga tillsatser och det är så mycket godare med hembakt också!! :)
 
Nu vet ni det, det var va jag hade och dela med mig av denna tisdags eftermiddag. :)

en blandning av dåliga saker

Publicerad 2013-10-05 22:27:54 i Träning och hälsa,

Igår var det fest och det blev ett lite förprov på vad jag tål och inte skulle man kunna säga.
Det blev en blandning av både det ena och det andra som inte är godkänd inom foodmap.. vilket direkt satte sina spår på min mage. Men frågan är ju vad det var jag reagerade på, om det var allt, eller bara något kan jag ju inte säga då allt blev så blandat och det blev fler än en icke godkänd foodmap sak.
 
Ska lista upp de saker jag inte borde ha ätit igår för att komma ihåg de tills jag får börja testa saker på riktigt, har en vecka kvar sedan så går jag in i testfasen.
 
Godis? 
Drickan och all dess kolsyra?
Taccokryddan på sittningen?
Taccosåsen?
alkoholen?
Päron? 
 
Päron är jag faktiskt nyfiken på då jag vid två tillfällen råkat fått i mig något med päron i och fått reaktion, så ska bli spännande och se när jag kan testa enbart ett päron och se om det blir positivt eller negativt.
Alkohol vet jag redan att det kan pajja min mage, speciellt cider och godis i större mängder kan också det men så mycket godis åt jag inte igår, endast lite på förfesten, men då kan ju isåfall godiset innehålla något ämne eller så som inte är bra, det vet man ju inte.
Av dricka ser man ut som en balong, gravid typ så det skulle ju kunna vara hela blandningen som gjorde de dåligt denna gång, men det ska bli spännande och se när man få prova allt som sagt, men det kan ta tid innan jag få prova alla de där sakerna. :P
 

Taccokrydda

Publicerad 2013-10-05 16:14:44 i Recept,

Har gjort egen taccokrydda idag då vanlig färdig taccokrydda inte är foodmap tillåten så ska bli spännande och prova denna variant och se hur det bli.
Dock så har jag gjort om receptet lite från det vanliga då jag inte kunde hitta en del kryddor eller inte ville ha allt med. :)

Ingredienser:

1 msk chilipeppar

1 tsk paprikapulver

1 tsk mald spiskummin

2 tsk torkad oregano

3 krm salt

1 krm socker

(I orginalreceptet ska det egentligen vara 1 msk anchochilipeppar också men det fanns varken på coop eller  willys så fick strunta i det)

Vill man ha lite hetta i maten så kan man även lägga till 1 tsk chili flakes men jag skippade det denna gång då jag inte vet hur pass starkt det blir ändå utav chilikryddan. =)

Såhär gör man:

Det är så enkelt att man blandar ihop allt bara och förvarar det i en burk/bytta med lock.

ca 2-3 tsk av blandningen används till 400 g köttfärs.

Ska absolut skriva efter att jag provat min taccokrydda och säga hur det blev! :)

men neej! =(

Publicerad 2013-10-04 11:19:26 i Träning och hälsa,

NOOOO!!!! foodmap-appen är nyuppdaterad och kakaohalten har dragits ner vilket innebär att mörkchoklad försvann från det foodmapvänliga.. ÅHNEJ!! Mörkchoklad är ju min huvudverksräddning. :( Fast inte räddningen för min mage då jag bruka kunna få ont i magen av det men ändå!! Besviken :( 
 
 

Fasta dag 7

Publicerad 2013-10-03 17:28:05 i Träning och hälsa,

7 fastedagar är snart gjorda och det känns bra. Jag har ingen aning om det visar något positivt på vågen då jag inte kan se där men det återstå att se om någon vecka.
Igår provade jag på något nytt- limelax pasta! Som den lilla matnörd man är så ligger jag ofta och letar recept/planerar mat och liknande saker innan jag ska sova. Funderar och tänker på hur jag kan göra mat som jag har lite svårt för godare osv. Så Igår struntade jag lite i Dukanmetoden att man inte ska äta kolhydrater och gjorde pasta, jag äter ju trots allt pasta och sådant väldigt sällan så om jag äter det någongång då och då gör nog ingenting.
Blev väldigt bra iallafall och jag känner mig än en gång nöjd för att jag lyckats med något nytt! Jag är ingen fiskmänniska men fisk innehåller en del bra ämnen så varför inte prova göra lite roligare saker med fisken för att få smakerna att bli bättre. =D
Denna maträtt är dessutom foodmap vänlig vilket är utmärkt! :D
 
Idag däremot lever jag på nutrilett shakes.. inte lika roligt men då man för en gångs skull glömde planera dagens mat för att jag satt och bokade resa så fick det bli nutrilett till frukost och middag som nödlösning. 
Det är mättande och helt okej i smaken så det funkar absolut och de två gick på 380 Kcal tillsammans.
Men man vill ju gärna ha något tuggmotstånd också så då kan jag njuta av två knäckebröd med gurkskivor ikväll på mina 120 Kcal jag har kvar. :D Perfa! 
Känns dock rätt skönt att inte behöva göra någon mat idag, och det känns som jag har ätit mycket idag fast jag inte har det så Nutrilett är långtidsmättande tycker jag! :)
 
 
 

Om

Min profilbild

Elin Andersson

Jag är en glad och trevlig tjej på 21 år som pluggar till förskolelärare i Gävle. Jag är ganska aktiv av mig och tränar rätt ofta på min fritid. Jag är en person som gärna inte vill hålla sig till en träningsmetod utan skulle hellst vilja prova på allt om jag kunde och hade tid. Jag försöker också att leva sunt och nyttigt både för min kropps bästa men också för att tappa något kilo eller någon cm runt om på kroppen. Mer om mig kommer att komma upp i blogginläggen.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela